ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

На Сардинија се прави можеби најпознатото сирење со живи црви

February 11, 2025 16:00
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Скриншот

Скриншот

Италијанскиот остров Сардинија е познат производител на „Касу марцу“ (Casu Marzu) – сирење полно живи црви, коешто во 2009 година беше прогласено за најопасно сирење во светот.

Инсектите познати како „Сирни мушички“ (лат.: Piophila casei), полагаат јајца во пукнатините што се создаваат во сирењето, а од тоа потоа се изведуваат црви и го претвораат производот во меко, кремасто сирење. „Касу марцу“, инаку, има интензивен вкус. Некои велат дека тоа е афродизијак, а други – оти би можело да биде опасно за здравјето на луѓето, бидејќи црвите би можеле да бидат предизвикувачи на мијаза, т.е. микроперфорации или мали дупчиња во цревата… Но, досега, наводно, нема потврдени случаи поврзани со јадењето вакво сирење, пишува „Си-ен-ен“.

Ова сирење е заведено како традиционален производ на Сардинија и затоа е локално заштитено. Сирењето е забрането за комерцијална продажба, но жителите на островот го јадат со векови.

– Наездата од црви е шармот и задоволството поврзано со ова сирење, вели Паоло Солинас, гастроном од Сардинија. – Некои луѓе се згрозуваат од самото спомнување на ова сирење, додека други уживаат во него. Некои овчари веруваат дека ова сирење дава уникатно лично задоволство, нешто што само неколкумина можат да го вкусат, истакнува стручњакот.

И во 10 други италијански области има варијација на сирења полнети со црви и свој начин на производство со користење на различни видови млеко. Но, „Касу марцу“, се вели, е суштински дел од културата на храна во Сардинија.

„Касу марцу“ обично се произведува кон крајот на јуни кога тамошното овчо млеко почнува да се менува бидејќи животните влегуваат во нивната репродуктивна сезона, а и тревата се суши од летните горештини. Италијанската влада официјално го смета производството за нелегално од 1962 година, поради законите што забрануваат конзумирање храна загадена со паразити.

Оние кои го продаваат ова сирење може да се соочат со огромни казни – до неколку илјади евра, но, се чини, жителите на островот не се премногу засегнати од таа забрана на нивното омилено сирење.

Tags: живи црвиСардинијасирење
Next Post
Фото: Фејсбук

(ФОТО) Порака од украински војник до Трамп: Нам не ни треба „мир“, нам ни треба оружје за да ги зштитиме украинските семејства

НАЈНОВО

Костова: Граѓаните се разочарани од власта, паѓа поддршката на ВМРО-ДПМНЕ, градоначалниците им ги тресат големи скандали

August 19, 2025

„Кетаминската кралица“ ќе се изјасни за виновна за смртта на Метју Пери

August 19, 2025
Фото: Ви

Швајцарија ќе му даде имунитет на Путин ако дојде во земјата на мировни преговори

August 19, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Ивановска по распитот во ОЈО: Обвинета сум дека наводно начинот на кој што сме ги отворале предметите во ДКСК и споделувањето на информациите во јавноста, било спорно за пријавителот

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Кетаминската кралица“ ќе се изјасни за виновна за смртта на Метју Пери

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Мирот како пораз

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Битиќи до Николоски: Концесијата на ВМРО-ДПМНЕ – симбол на криминал, падна на арбитража

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Денко Малески ги воспеа Путин и Трамп: Зошто по ѓаволите!?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk