ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

На Сардинија се прави можеби најпознатото сирење со живи црви

February 11, 2025 16:00
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Скриншот

Скриншот

Share on FacebookShare on Twitter

Италијанскиот остров Сардинија е познат производител на „Касу марцу“ (Casu Marzu) – сирење полно живи црви, коешто во 2009 година беше прогласено за најопасно сирење во светот.

Инсектите познати како „Сирни мушички“ (лат.: Piophila casei), полагаат јајца во пукнатините што се создаваат во сирењето, а од тоа потоа се изведуваат црви и го претвораат производот во меко, кремасто сирење. „Касу марцу“, инаку, има интензивен вкус. Некои велат дека тоа е афродизијак, а други – оти би можело да биде опасно за здравјето на луѓето, бидејќи црвите би можеле да бидат предизвикувачи на мијаза, т.е. микроперфорации или мали дупчиња во цревата… Но, досега, наводно, нема потврдени случаи поврзани со јадењето вакво сирење, пишува „Си-ен-ен“.

Ова сирење е заведено како традиционален производ на Сардинија и затоа е локално заштитено. Сирењето е забрането за комерцијална продажба, но жителите на островот го јадат со векови.

– Наездата од црви е шармот и задоволството поврзано со ова сирење, вели Паоло Солинас, гастроном од Сардинија. – Некои луѓе се згрозуваат од самото спомнување на ова сирење, додека други уживаат во него. Некои овчари веруваат дека ова сирење дава уникатно лично задоволство, нешто што само неколкумина можат да го вкусат, истакнува стручњакот.

И во 10 други италијански области има варијација на сирења полнети со црви и свој начин на производство со користење на различни видови млеко. Но, „Касу марцу“, се вели, е суштински дел од културата на храна во Сардинија.

„Касу марцу“ обично се произведува кон крајот на јуни кога тамошното овчо млеко почнува да се менува бидејќи животните влегуваат во нивната репродуктивна сезона, а и тревата се суши од летните горештини. Италијанската влада официјално го смета производството за нелегално од 1962 година, поради законите што забрануваат конзумирање храна загадена со паразити.

Оние кои го продаваат ова сирење може да се соочат со огромни казни – до неколку илјади евра, но, се чини, жителите на островот не се премногу засегнати од таа забрана на нивното омилено сирење.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: живи црвиСардинијасирење

НАЈНОВО

Фото: Влада на РСМ

Азизи: Одобрени 829 проекти од околу 15 милијарди денари за патишта, училишта, градинки, спортски сали и водоводни и канализациски системи

July 2, 2025

Украинското МНР предупреди дека одложувањето на воената поддршка на САД само ќе ја охрабри Русија да продолжи со теророт

July 2, 2025
Фото: МИА

Расправата за ребалансот продолжува утре

July 2, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Скриншот

    Кос: Ситуацијата е јасна – откако ќе се направата уставните промени веднаш започнуваме со меѓувладина конфернција без било какви дополнителни политички условувања

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Лажната дилема на лажните либерали и прогресивци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Вимблдон: 11 историски моменти кои никогаш нема да се заборават

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Пуч“ во СДСМ или (не)намерна грешка на А1он?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Голема сензација на Вимблдон: Отпадна третата тенисерка на светот за само 58 минути

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk