ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

Која храна не е добра за бебињата

November 30, 2020 11:15
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

На бебињата не им се потребни многу калории, но им требаат хранливи материи и здрави состојки. Сепак, некои намирници кои обично им се нудат на бебињата во основа се целосно безвредни и нездрави.

Тоа, обично, е храна богата со калории, шеќер или сол и сиромашна со хранливи материи. Овој нутритивен дефицит може дури и да му штети на развојот на новороденчето, смета Кристин Гербштат, докторка од американската Академија за исхрана и диететика.

Таа пред сѐ, препорачува да се избегнува цврста храна. Тврдата, леплива, крупна, лизгава храна не е безбедна за малите деца, бидејќи може да доведе и до задушување. Тука се земаат предвид виршли, колбаси, поголеми парчиња месо и сирење, грозје, пуканки, голем сиров зеленчук, цели ореви, лешници, бадеми…

Според едно истражување од 2008 година, на некои бебиња им се даваат безалкохолни пијалаци секој ден – па дури и газирани сокови. Според стручните лица, газираните пијалаци не содржат апсолутно никакви хранливи материи, а конзумирањето значи помалку храна што му е навистина потребна на малото тело во развој. Исто така, овие сокови содржат многу шеќер, што може да предизвика расипување на забите и други здравствени проблеми.

Друг научен труд покажува дека околу 14 отсто од девет месечните деца јадат помфрит најмалку еднаш неделно. Тој број се зголемува на над 40 отсто кај 12-месечните деца. Тоа значи многу маснотии, шеќер, сол и калории и многу малку здрави хранливи материи.

Најдобро подготвената храна за бебиња е едноставна, има малку состојки, без додавање сол, шеќер или модифициран скроб. Здрав десерт погоден за деца е, на пример – печено, пасирано јаболко со малку цимет.

Користењето сок за засладување на храната, исто така, не е добра идеја. Шеќерите во сокот можат да го забрзаат варењето на храната, попречувајќи ја способноста на телото на бебето правилно да ги апсорбира хранливите материи. /MИA/

Next Post

„Нови лист“: Случувањата околу Северна Македонија се огледало на реалноста во ЕУ

НАЈНОВО

ТВ Телма за објавата на Апасиев: Имаме професионален и еднаков однос кон сите кандидати

October 30, 2025

Мицкоски: Нашата држава повторно станува силна, стабилна и горда

October 30, 2025

СДСМ: Нема никаква поддршка за кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, Сотир Лукровски

October 30, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Апасиев: Орце бега од дебата на Телма со Амар

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Марко Виденовиќ за настапот во „Музикферајн“: Кулминација на совршенство, волшебна ноќ со која испишавме нова страница во историјата на македонската култура

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Разговор на двајца аналфабети од градски политики

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Кипар воведува семафори со женски фигури за пешаците

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Глобален пад на Microsoft услугите: Погодени Azure, Microsoft 365, Xbox и авионски компании

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk