ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

Совети за поголема делотворност на зелениот сок

January 14, 2021 12:20
in ДЕНЕС, ЗДРАВ ЖИВОТ
Share on FacebookShare on Twitter

Кашестите и цедените зелени сокови кои се мешаат со миксер, а се со основа – вода, растително млеко, исцеден сок од портокал или јаболко, според стручњаците, се исклучително здрави за човековто тело.

За едноставен зелен кашест сок, потребни се: чаша растително млеко, чаша свежи лисја спанаќ или блитва, 1-2 киви, банана – по желба. За едноставен зелен исцеден сок, ќе Ви треба: зелено јаболко, три стебленца лисја од целер, парче ананас и, по желба – малку корен од ѓумбир.

Зелениот сок од пулпа е горчлив токму поради влакната кои ги содржи, па затоа често се додава банана или урми (без семки). Најубавиот исцеден сок се добива во соковник, којшто ги отстранува влакната, но задржува повеќе витамини, минерали и ензими, особено со тн. „ладно потиснување“.

Зелените сокови му помагаат на телото да се одржи во живот и да ја зачува својата природна рамнотежа – го алкализира го телото, му дава енергија, го чисти од токсини и тешки метали, го задоволува апетитот, спречува оштетување на ДНК-та, намалува воспаленија и – лекува анемија. Сокот се пие полека заради побавен процес на варењето на храната, кое започнува во устата.

Следат неколку совети за правење зелени сокови…

Експериментирајте со комбинации на вкусови, но не ставајте премногу различни намирници во еден сок. Овошјето и зеленчукот, ако не се од органско земјоделство, препорачливо е секогаш да бидат излупени и исечкани на помали парчиња пред да одат во соковникот. Најдобар додаток на сокот се бобинки, поради големата количина на антиоксиданти. Може да додадете авокадо за да се добие покремаст сок, или банана. Јаболкото, пак, и лимонот во исцедениот сок, исто така се препорачуваат.

Може да се додаде и лажичка природен засладувач, па и јачмен, пченична тревка, како и коприва – заради поголема доза на хлорофил во сокот. /MИА/

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Next Post

Ликот на Грета Тунберг на шведска поштенска марка

НАЈНОВО

Голема победа на ракометарите на Вардар во Тулуз

October 21, 2025
Фото: Ј. Ѓорѓиоски

Крадците од музејот Лувр предизвикале штета од 88 милиони евра

October 21, 2025

Мециновиќ: Вториот круг е избор меѓу статус кво-то и вистинска промена

October 21, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Фото: Скриншот

    Бучковски: Потфрлувањето кај ВМРО-ДПМНЕ е евидентно, опозициските партии да соработуваат во вториот круг

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Зошто ВМРО победи убедливо и зошто СДСМ изгуби?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Врисокот на Кочани

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Дневен хороскоп со Анаис – 21 октомври

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Разобличување на „буразерската“ финансиска коалиција: Алта банка и „посвоената“ Стопанска банка – Битола во обид да го избегнат европскиот финансиски радар

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk