Инженерите од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ) можеби штотуку го сменија начинот на кој создаваме вода за пиење. Промената доаѓа благодарение на малиот и евтин уред кој би можел да им олесни на државите кои страдаат од недостиг на вода да добијат вода за пиење.
Новиот уред е наведен во студија објавена во „Joule“ минатиот месец. Според студијата, малиот уред е и евтин и скалабилен, што го прави одлична опција за државите со пристап до солена вода кои можеби моментално се справуваат со недостиг на вода.
Не е тајна дека летата стануваат потопли, особено кога климатските промени и глобалното затоплување продолжуваат да оставаат свој белег на нашата планета. Дел од проблемот со порастот на температурите е и сушењето на клучните извори на вода за пиење. Истите тие извори на вода, исто така, се прекумерно искористени, оставајќи ги инженерите да бараат алтернативни начини да обезбедат вода за луѓето на кои им е потребна.
Уредите за трансформација на солената вода во питка досега беа премногу скапи, бидејќи една фабрика во Мексико се предлага да чини околу 5 милијарди долари. Понатаму, ваквите уреди (барем во обемот потребен за да се обезбеди вода за стотици илјади луѓе) бараат големо количество топлина.
Затоа евтиниот уред направен од инженери во МИТ и во Кина создаде толкава бучава. Уредот овде користи сончева светлина за да помогне во десолинизацијата на водата. Ова ја отстранува потребата од кој било надворешен извор на енергија на електрична енергија, а кога ќе се зголеми до големина на куфер, инженерите велат дека може да достигне до галон секој час.
Сега замислете ако го зголемиме до големина на фабрика. Се разбира, тоа бара доста наука и математика, бидејќи уредот во голема мера се потпира на процес сличен на оној наречен термохалин, кој се јавува кога водата природно циркулира низ океанот како одговор на зголемената топлина.
Кога е изложена на воздух, сончевата светлина ја поттикнува водата да испари, оставајќи ја нејзината сол зад себе. Како што таа сол станува поконцентрирана и погуста, водата станува потешка и сака да тече надолу. Ова ѝ овозможува на водата да ја отфрли солта, десолинизирајќи ја и менувајќи ја во свежа вода за пиење.