Од изреката „ние сме тоа што јадеме“ доаѓа слична: „го чувствуваме она што го јадеме“, бидејќи емотивната врска помеѓу храната и расположението беше истражена од универзитет од одделот „Лабораторија за однесување и мозок“ заедно со Unione Italiana Food.
Студијата истражуваше за расположението и неврофизиолошките механизми кои се во основата на радоста предизвикана од чинот на јадење тестенини преку методите за следење на мозокот на реакции на 40 испитаници на возраст меѓу 25 и 55 години.
Резултатите од истражувањето покажаа дека тестенините предизвикуваат моќна и долготрајна позитивна емоционално-когнитивна состојба, супериорна од радоста предизвикана од омилените активности како што се слушање музика или гледање спорт.
Анализирајќи ги потрошувачките навики, студијата покажа дека јадењето тестенини се поврзува со среќата споделена со семејството и пријателите. Еуфорична состојба легитимирана со научни податоци: приближно 40% од учесниците сметаат дека тестенините се храна за удобност, поврзувајќи ги директно со емоцијата на среќата.
Навистина, јаглехидратите во тестенините стимулираат ендорфин, обезбедуваат доволно внесување на трипто за регулирање на расположението и обезбедувајќи есенцијални Б витамини за релаксација на мускулите и производство на серотонин.
„Тестенините и среќата се неразделни“, вели професорот Винченцо Русо, основач на Неуромаркетинг однесување и лаборатории за мозок IULM.
Извор: Tapas Magazine
Подготви: Б. Т.