ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

„Ле Каландре“ од Италија е најдобар ресторан во светот за 2025

October 27, 2025 16:21
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

Ресторан во Падова, северна Италија, е прогласен за најдобар ресторан во светот на Светските готварски награди за 2025 година.

Наградите – познати и како „Оскари на угостителската индустрија“, имаат цел „да ги прослават и наградат“ готвачите, угостителите и нивниот придонес во светот на храната, задоволството и гурманството, и сега се доделуваат по шести пат. Тие се поврзани со посеопфатните Светски туристички награди, коишто се одржуваат од 1994 година и имаат иста цел, но за цела туристичката индустрија, објави „Тајм аут“ (Time Out).

„Готвачката заедница, стручњаците од оваа индустрија и потрошувачите беа поканети да гласаат, а победниците се објавуваат на гламурозна годишна свеченост. Постојат десетици категории, од стандардните како ‘Најдобар индиски ресторан во светот’ до понеобичните како ‘Најдобар подводен ресторан во светот’. Секако, главната категорија е ‘Најдобар ресторан во светот’. Оваа година, главната награда му припадна на ‘Ле Каландре’ (Le Calandre),“ се вели во известувањето.

Овој ресторан е еден од неколкуте основани од Макс Алајмо. Тој во еден миг беше најмладиот готвач во историјата што ги освоил престижните три „Мишелин“ ѕвезди.

Гостите можат да изберат меѓу искуство со три, четири или пет јадења и да изберат од стандардното мени, коешто важи за цела година, или едно од двете сезонски јадења – „Макс“ (Max) и „Раф“ (Raf).

Најлесниот начин да се опише храната во овој ресторан би бил „современа италијанска кујна“, но тоа не ја доловува нејзината суштина. Оброкот во „Ле Каландре“ не е само вкусен, туку е комплетно искуство – со три или пет закуски, внимателно одбрани вина и задоволство „за сите сетила“. Некои јадења (со вообичаените три составни дела) чинат 120 евра по лице, до 250 евра за оброк со пет јадења.

„Ле Каландре“ е еден од трите ресторани на Алајмо во Падова, според многумина – потценет град што се наоѓа веднаш до Венеција. Тој се одликува со посебна архитектура и базилика од 13. век, но често е занемарен од туристите. Доколку одлучите да се почестите во оваа угостилница, треба да одвоите неколку дена за да го истражите и самиот град.

Tags: Италијаресторан
Next Post
Скриншот

Рама: Министерката создадена со вештачка интелигенција Диела е бремена, очекуваме 83 деца

НАЈНОВО

Филипче: ВМРО-ДПМНЕ врши притисоци и уцени, но граѓаните нема да подлегнат

October 27, 2025

„Скопје Синема Сити 2025“: Холандија во фокус и награда за Антон Корбајн

October 27, 2025

Филипче: Со Христоски ќе продолжи развојот на Крушево, тој е гаранција за општина во служба на граѓаните  

October 27, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Почнува зимскиот распоред на летање, Скопје и Охрид добиваат 10 нови дестинации

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Куманово може поинаку: Горан Стојковски Диро ја бара поддршката од сите кумановци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Никол Кидман блесна на „Vogue World: Hollywood“ во стилизирана тоалета на Рита Хејворт

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Дневен хороскоп со Анаис – 27 октомври

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Земја во која концепциски се проектираат граѓани од втор ред, оние од првиот ред мора да се мајмуни!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk