ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

Што треба да се избегнува да се јаде во борбата со висок крвен притисок

February 22, 2024 16:29
in ДЕНЕС, ЗДРАВ ЖИВОТ, МАГАЗИН
Фото: Mockup Graphics on Unsplash

Фото: Mockup Graphics on Unsplash

Share on FacebookShare on Twitter

 Во борбата со висок крвен притисок, т.е. хипертензија, еден од најважните чекори е да се контролира вносот на сол. Натриумот е суштински минерал кој игра витална улога во одржувањето на рамнотежата на течностите, функцијата на нервите и мускулната контракција. Сепак, прекумерното внесување сол може да доведе до разни здравствени компликации, особено ако човекот веќе има висок притисок.

Јадењето храна богата со натриум, т.е. сол, може да ја влоши состојбата со притисокот и да ја зголеми опасноста по кардиоваскуларното здравје. Следат пет вида намирници со високо ниво натриум коишто треба да се избегнуваат.

Сирење

Тоа е извор на калциум и протеини, често богат со сол и заситени масти. Ова значи дека јадењето премногу сирење може да ја зголеми опасноста од срцеви болести – со зголемување на крвниот притисок и на холестеролот, пишува хрватскиот портал „Ординација“.

Советот на лекарите гласи: Одберете сорти сирење со малку натриум и консумирајте го умерено.

Некои видови зеленчук

Иако зелениот лиснат зеленчук е неверојатно корисен за здравјето, некои типови зеленчук, како целер, спанаќ, морков или цвекло, содржат повисоко количество сол. Во случај на постојано висок крвен притисок, овој зеленчук треба да се избегнува или да се јаде умерено.

Готови супи

За да се подобри вкусот и да се зачува производот, и многу готови супи се полни со сол.

Кисели краставички и конзервирани месни производи

Киселата зелка, краставички, туршија и другите ферментирани намирници обично се богати со сол поради процесот на отстојување. Како конзерванс и засилувач на вкусот, и солта во преработките од месо како виршли, колбаси, сланина и сувомеснати производи исто така е на високо ниво.

Леб, колачи

Некои лебови и печива, особено оние направени со рафинирано брашно, исто така, може да содржат поголеми количини сол. Советот на стручњаците тука гласи: Проверете ги етикетите и изберете ќесичка со низок удел на натриум.

Tags: висок крвен притисокнамирници
Next Post

Руте, жестокиот критичар на Путин, можен наследник на Столтенберг како следен генерален секретар на НАТО

НАЈНОВО

ТВ Телма за објавата на Апасиев: Имаме професионален и еднаков однос кон сите кандидати

October 30, 2025

Мицкоски: Нашата држава повторно станува силна, стабилна и горда

October 30, 2025

СДСМ: Нема никаква поддршка за кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, Сотир Лукровски

October 30, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Апасиев: Орце бега од дебата на Телма со Амар

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Марко Виденовиќ за настапот во „Музикферајн“: Кулминација на совршенство, волшебна ноќ со која испишавме нова страница во историјата на македонската култура

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ТВ Телма за објавата на Апасиев: Имаме професионален и еднаков однос кон сите кандидати

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Разговор на двајца аналфабети од градски политики

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Кипар воведува семафори со женски фигури за пешаците

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk