ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН ЗДРАВ ЖИВОТ

Што треба да се избегнува да се јаде во борбата со висок крвен притисок

February 22, 2024 16:29
in ДЕНЕС, ЗДРАВ ЖИВОТ, МАГАЗИН
Фото: Mockup Graphics on Unsplash

Фото: Mockup Graphics on Unsplash

Share on FacebookShare on Twitter

 Во борбата со висок крвен притисок, т.е. хипертензија, еден од најважните чекори е да се контролира вносот на сол. Натриумот е суштински минерал кој игра витална улога во одржувањето на рамнотежата на течностите, функцијата на нервите и мускулната контракција. Сепак, прекумерното внесување сол може да доведе до разни здравствени компликации, особено ако човекот веќе има висок притисок.

Јадењето храна богата со натриум, т.е. сол, може да ја влоши состојбата со притисокот и да ја зголеми опасноста по кардиоваскуларното здравје. Следат пет вида намирници со високо ниво натриум коишто треба да се избегнуваат.

Сирење

Тоа е извор на калциум и протеини, често богат со сол и заситени масти. Ова значи дека јадењето премногу сирење може да ја зголеми опасноста од срцеви болести – со зголемување на крвниот притисок и на холестеролот, пишува хрватскиот портал „Ординација“.

Советот на лекарите гласи: Одберете сорти сирење со малку натриум и консумирајте го умерено.

Некои видови зеленчук

Иако зелениот лиснат зеленчук е неверојатно корисен за здравјето, некои типови зеленчук, како целер, спанаќ, морков или цвекло, содржат повисоко количество сол. Во случај на постојано висок крвен притисок, овој зеленчук треба да се избегнува или да се јаде умерено.

Готови супи

За да се подобри вкусот и да се зачува производот, и многу готови супи се полни со сол.

Кисели краставички и конзервирани месни производи

Киселата зелка, краставички, туршија и другите ферментирани намирници обично се богати со сол поради процесот на отстојување. Како конзерванс и засилувач на вкусот, и солта во преработките од месо како виршли, колбаси, сланина и сувомеснати производи исто така е на високо ниво.

Леб, колачи

Некои лебови и печива, особено оние направени со рафинирано брашно, исто така, може да содржат поголеми количини сол. Советот на стручњаците тука гласи: Проверете ги етикетите и изберете ќесичка со низок удел на натриум.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: висок крвен притисокнамирници

НАЈНОВО

Нема нови сомнителни случаи на мајмунски сипаници

May 24, 2025

(ВИДЕО) Клоп не е задоволен од критиките на навивачите на Ливерпул кон Трент

May 24, 2025

Салах прогласен за играч на сезоната во Премиер лигата

May 24, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Бранко Тричковски (фото: Чедо Поповски)

    Британците не дале толку пари на цел Комонвелт

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • На која нација ѝ припаѓале Св. Кирил и Методиј и кој јазик го говореле?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ФОТО) Зоран Кардула претстави 120 портрети на познати личности со влашко потекло, Небојша Гелевски го додаде Кардула

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Анкета на „Внимание“: „На која возраст треба да се престане да се излегува по клубови“…

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Син го чека својот татко од руско заробеништво – Украина и Русија ја почнаа најголемата размена на затвореници од почетокот на војната

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk