Сулфурот е вклучен во многу телесни процеси, вклучувајќи го метаболизмот на протеини, јаглехидрати и масти. Ги поттикнува циркулацијата, варењето и отстранувањето на штетните материи од организмот, делува силно против микробите и го потиснува воспалението, го балансира крвниот притисок, холестеролот и шеќерот.
Сулфурот се наоѓа во многу намирници. Го има во јајцата, месото, рибата, млекото… Добри извори на сулфур се аспарагусот, мешунките (особено грашокот, гравот, сојата), јаткастите плодови и житариците.
Зеленчукот како брокула, карфиол, кељ, зелка, ротквици, репа, изобилува со лековити сулфурни соединенија, од кои најистакнат е сулфорафан – многу важен за општото здравје.
Сулфурот е достапен и во форма на додаток во исхраната познат како МСМ (метил сулфонил метан). Станува збор за вид на органски сулфур кој нормално е присутен во организмот, а се препорачува за детоксикација, зајакнување на имунитетот, како и за поздрава и поубава кожа, коса и нокти.
Сулфурот е корисен и при надворешна апликација, односно на кожата, почнувајќи со капење и терапија во термална сулфурна вода. Термалната минерална вода богата со сулфур има антиинфламаторно дејство, ја намалува болката, ги стимулира циркулацијата и метаболизмот, го забрзува заздравувањето на ткивата. Се користи при разни ревматски, респираторни, гинеколошки и кожни болести и при опоравување од операции и повреди.
Сулфурот често се додава и во препаратите за проблематична кожа и скалп бидејќи го смирува воспалението, ја нормализира работата на лојните жлезди и ја поттикнува регенерацијата на кожата.