Еден клучен доказ доаѓа од генетските студии кои го истражуваат потеклото на ензимите кои го метаболизираат алкохолот пред милиони години. На пример, мутација која драматично ја зголемила ефикасноста на преработка на етанол се појавила пред околу 10 милиони години кај заедничкиот предок на луѓето, шимпанзата и горилата.
„Промената на ADH би им овозможила на нашите предци да консумираат ферментирано овошје и така да ја искористат оваа нишка со помал ризик од опивање“, објаснуваат авторите во списанието Trends in Ecology & Evolution.
Значи, зошто животните би ја барале оваа потенцијално токсична супстанција, или во најмала рака, би се опиле? Истражувањето ги наведе можните придобивки како обезбедување на калории, нудење лековити својства, па дури и менување на познанието и однесувањето на начини кои би можеле да бидат поволни.
„На когнитивната страна, беа изнесени идеи дека етанолот може да го активира системот на ендорфин и допамин, што доведува до чувство на релаксација што може да има придобивки во однос на социјалноста“, вели првиот автор на студијата Ана Боуланд, екологист од Универзитетот од Ексетер.
Се разбира, етанолот носи и ризици, како што се нарушени моторни вештини. Сепак, придобивките веројатно зависат од метаболичките способности на животното и еколошките околности.
„Етанолот е еколошки релевантен и… ја обликуваше еволуцијата на многу видови и структурираните симбиотски врски“, заклучуваат истражувачите.
Методологија
За да ја истражат распространетоста и значењето на етанолот во природата, истражувачите спроведоа сеопфатен преглед на литература. Тие истражуваа научни трудови и историски извештаи за докази за производство на етанол во растенијата и негова потрошувачка од различни животински видови.
Тимот, исто така, ги испитуваше генетските податоци за да ја следи еволутивната историја на ензимите кои го метаболизираат алкохолот како ADH и ALDH. Со реконструкција на молекуларната еволуција на овие ензими, тие беа во можност да откријат адаптации што овозможија поефикасна обработка на етанол во одредени врсти, како што се приматите и овошните лилјаци.
Дополнително, истражувачите ги разгледаа студиите за однесувањето, и во дивината и во заробеништво, кои ги документираа однесувањето на животните на храната и супстанциите што содржат етанол. Ова им помогна да ги разберат потенцијалните нутритивни, медицински и когнитивни придобивки за различни видови.
Клучни резултати
Етанолот најчесто се произведува во природата преку ферментација на растителни материјали богати со шеќер како овошје, сокови и нектари. Забележано е дека многу животни, од инсекти до примати, ја консумираат оваа храна што содржи етанол, намерно или случајно.
Генетските докази сугерираат дека способноста за метаболизирање на етанолот била под силен еволутивен притисок кај одредени таксони, особено оние кои се специјалисти за хранење овошје или нектар. Потенцијалните придобивки од консумирањето на етанол вклучуваат нутритивни, медицински и когнитивни/бихејвиорални предности, иако специфичните придобивки веројатно варираат во зависност од видот.
Ограничувања за проучување
Истражувачите признаваат дека директната, научна документација за консумирањето на етанол кај дивите животни е сè уште релативно ограничена. Голем дел од доказите се анегдотски или заклучени од индиректни извори како генетски податоци. Потребни се повеќе теренски студии и контролирани експерименти за целосно разбирање на распространетоста и значењето на употребата на етанол во природата.
Дополнително, истражувачите забележуваат дека преведувањето на влијанијата на етанолот врз човековото здравје и однесување на други животни е предизвик, бидејќи видовите можат да имаат многу различни метаболички капацитети и физиолошки реакции.
Дискусија и заклучоци
Оваа студија фундаментално ја оспорува долгогодишната претпоставка дека употребата на етанол е единствено кај човекот. Со преземање на поширока, еко-еволутивна перспектива, истражувачите покажаа дека способноста за обработка и потенцијална корист од етанолот има длабоки корени во животинското царство.
Наодите сугерираат дека етанолот можеби играл поинтегрална улога во обликувањето на еволуцијата на многу видови отколку што претходно беше препознаено. Од овозможување пристап до ресурси богати со калории до потенцијално влијание врз социјалните и когнитивните способности, етанолот се чини дека е важен и недоволно ценет, фактор во природниот свет.
Подготви: Ј. Ѓ.