ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Турски пекари месат леб по рецепт од пред 5.000 години

May 28, 2025 14:06
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

Археолозите во Турција пронајдоа леб стар 5.000 години во Турција, по што околните пекари почнаа да го месат. Како што објави „Ал Арабија“, ова откритие предизвика интерес за повторно одгледување на оние древни сорти пченица коишто се подобро прилагодени на сушата.

Анализата покажа дека лебот бил направен од крупно мелена мешавина од посебна древна сорта пченица, булгур (сушена пченица) и зрна од леќа, а како квасец се користел лист од засега неидентификувано растение. Круглиот леб, рамен и тенок, и широк 12 сантиметри, е пронајден близу градот Ескишехир, во средишна Турција, во септември 2024 година.  Како што пишува „Туркије тудеј“, бил карбонизиран и закопан под прагот на куќа од бронзеното време – околу 3.300 г. п.н.е. Археолозите веруваат дека лебот, со едно откорнато парче, е закопан при изградба на куќа, како дел од обред – за да се нагласи изобилството.

– Ова е најстариот леб со квасец откриен за време на ископувањата, којшто во голема мера го зачувал својот облик, вели Мурат Тиртеки – археолог и водач на ископувањата. – Цел леб е редок наод при ископувањата. Обично се наоѓаат само трошки, но тука е сочуван бидејќи бил спален и потрупан, додаде научникот.

Во блиската пекара „Халк Екмек“ од минатата недела се месат векни по тој рецепт од бронзената доба. Градот Ескишехир, со област – некогаш богата, со извори на вода, сега се соочува со суша. Поттикнати од сѐ тоа, околните жители се обидуваат да го оживеат одгледувањето на оваа древна сорта пченица, отпорна на суша и болести.

– Се соочуваме со климатска криза, но сè уште одгледуваме пченка и сончоглед за коишто е потребна многу вода. Нашите предци ни одржаа лекција. И ние, како и тие, треба да се свртиме кон култури за коишто е потребна помалку вода, рече градоначалничката Ајше Унлуџе.

Комбинацијата од древната разновидност дава богат леб со малку глутен и без конзерванси. Векната обично тежи 300 грама. Лебот чини 50 турски лири (околу 1,12 евра), и е доста баран и продаван.

Векната од бронзеното време, инаку, од минатата недела е изложена во Археолошкиот музеј на Ескишехир.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

НАЈНОВО

Фото: Генерирано со ВИ

Регионална конференција за медиуми во Сараево: Новинарството и вештачката интелигенција

May 29, 2025

„Њујорк тајмс“ постигна договор со „Амазон“ за обука на вештачка интелигенција

May 29, 2025

Од 1 јуни венчавки во „Порта Македонија“

May 29, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Фотомонтажа: Фронтлајн

    „Аце Циганот“ по 27 години бегство се враќа во Шутка, му се отвара ли патот и на Груевски за да слета во Скопје

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • На која нација ѝ припаѓале Св. Кирил и Методиј и кој јазик го говореле?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Бочварски: Со новиот долг од 6 милијарди евра ќе стигнеме до критична точка

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Ѓубре исфрлено пред Град Скопје, Арсовска до Ганиу – никој не ти се плаши сè ќе објавиме

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија најбогата на Балканот

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk