ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Зошто појадокот е најважен оброк?

June 2, 2025 14:25
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

Прескокнувањето на појадокот, општо гледано, не се препорачува од лекарите. Предупредувањата говорат дека прескокнувањето на првиот оброк може да доведе до акумулација на масно ткиво околу стомакот, на што особено се изложени децата и тинејџерите. Дијабетологот-ендокринолог д-р Луиза Напиорковска од Полска објаснува дека пропуштањето појадок ја зголемува концентрацијата на инсулин и ја влошува отпорноста на телото кон него, што всушност ја предизвикува дебелината кај стомакот, пренесува „Нова“.

– Прескокнувањето на оброците го става телото во состојба на „штедење“ до секој следен оброк, наместо да го користи за енергија, што неминовно води до зголемување на телесната тежина. Покрај тоа, високите концентрации на инсулин може негативно да влијаат на концентрацијата и вниманието. Отпорноста на инсулин може да се појави поради дебелина, стареење и недостаток на физичка активност, а понекогаш и Кушингов синдром или хемохроматоза се исто така причинители, објасни таа.

Прескокнувањето појадок не е добро ниту за децата, ни за возрасните, бидејќи тоа може да ја зголеми и опасноста од срцеви заболувања.

Научно истражување објавено во списанието „Дијабетес кејр“ (Diabetes Care) посочува дека пациентите со дијабетес тип 2 кои го прескокнуваат појадокот се изложени на поголем ризик од скокови на нивоата на шеќер во крвта во текот на денот, што може да биде многу опасно за нивното здравје.

Проф. Данијела Јакубовиќ од Универзитетот во Тел Авив се согласува со тоа. Таа вели дека прескокнувањето на појадокот кај дијабетичарите ја нарушува работата на бета-клетките и тоа го зголемува шеќерот во крвта. Д-р Дејвид Катлер за „Хелтлајн“ (Healthline), објаснува дека после гладување, телото „навистина копнее“ за големи количини храна.

– Затоа мора да го контролирате внесот на храна, а тоа значи да бидете посвесни за тоа што јадете. Ако јадете најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно, ги добивате сите витамини и минерали коишто, општо земено, Ви се потребни, објасни д-р Кетлер.

Лекарите и стручњаците се согласуваат околу главниот закјлучок: Појадокот е важен и не треба да се прескокнува.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: појадок

НАЈНОВО

Брод со хуманитарна помош се приближува кон брегот на Газа

July 27, 2025

Ниту синоќа не беше конституиран косовскиот Парламент

July 27, 2025
Фото: МИА

Во изминатите 24 часа 33 пожари на отворено од кои 16 се изгаснати, а пет под контрола

July 27, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Белата палата на ВМРО-ДПМНЕ. Фото: Фронтлајн

    Од Папа до активист на УМС на ВМРО – ДПМНЕ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонците се лизгаат како дожд низ керамиди

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Иран: Најмалку осум лица загинаа во нападот на судска зграда

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Сеизмолошките станици низ државава пред затворање, Опсерваторијата нема опрема и кадар

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Притвор за тетовец осомничен за посредување при вршење проституција

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk