ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Зошто појадокот е најважен оброк?

June 2, 2025 14:25
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

Прескокнувањето на појадокот, општо гледано, не се препорачува од лекарите. Предупредувањата говорат дека прескокнувањето на првиот оброк може да доведе до акумулација на масно ткиво околу стомакот, на што особено се изложени децата и тинејџерите. Дијабетологот-ендокринолог д-р Луиза Напиорковска од Полска објаснува дека пропуштањето појадок ја зголемува концентрацијата на инсулин и ја влошува отпорноста на телото кон него, што всушност ја предизвикува дебелината кај стомакот, пренесува „Нова“.

– Прескокнувањето на оброците го става телото во состојба на „штедење“ до секој следен оброк, наместо да го користи за енергија, што неминовно води до зголемување на телесната тежина. Покрај тоа, високите концентрации на инсулин може негативно да влијаат на концентрацијата и вниманието. Отпорноста на инсулин може да се појави поради дебелина, стареење и недостаток на физичка активност, а понекогаш и Кушингов синдром или хемохроматоза се исто така причинители, објасни таа.

Прескокнувањето појадок не е добро ниту за децата, ни за возрасните, бидејќи тоа може да ја зголеми и опасноста од срцеви заболувања.

Научно истражување објавено во списанието „Дијабетес кејр“ (Diabetes Care) посочува дека пациентите со дијабетес тип 2 кои го прескокнуваат појадокот се изложени на поголем ризик од скокови на нивоата на шеќер во крвта во текот на денот, што може да биде многу опасно за нивното здравје.

Проф. Данијела Јакубовиќ од Универзитетот во Тел Авив се согласува со тоа. Таа вели дека прескокнувањето на појадокот кај дијабетичарите ја нарушува работата на бета-клетките и тоа го зголемува шеќерот во крвта. Д-р Дејвид Катлер за „Хелтлајн“ (Healthline), објаснува дека после гладување, телото „навистина копнее“ за големи количини храна.

– Затоа мора да го контролирате внесот на храна, а тоа значи да бидете посвесни за тоа што јадете. Ако јадете најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно, ги добивате сите витамини и минерали коишто, општо земено, Ви се потребни, објасни д-р Кетлер.

Лекарите и стручњаците се согласуваат околу главниот закјлучок: Појадокот е важен и не треба да се прескокнува.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: појадок

НАЈНОВО

За туристите во Албанија ставени во функција 36 летни здравствени амбуланти

June 3, 2025

Објавени добитниците на грантови за граѓанските организации во рамки на Програмата на Министерството за односи меѓу заедниците

June 3, 2025
Фото: О. Бошњаковски/Фронтлајн

Собранието ја изгласа потребата од носење по скратена постапка на законот за прогласување на просторот околу Собранието за безбедна зона

June 3, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Предлог на Русија за капитулација на Украина? Што пишува во рускиот меморандум

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Петта економија во Европа: Ни љубоморат, затоа не нè примаат во ЕУ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Све је исто, само њега нема“ – Мицкоски ја презема „штафетата“ од Груевски

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Дали Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ имаат туторски пристап кон Албанците?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • УКИМ отпадна од листата 2.000 најдобри универзитети во светот според CWUR

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk