Кафето е еден од најомилените пијалаци во светот, кој секојдневно го уживаат милиони луѓе. Но, неговото патешествие од древните почетоци до модерната шолја е приказна богата со култура, иновации и традиција.
Приказната започнува во 9-тиот век во Етиопија, каде што легендата го поврзува откритието на кафето со еден пастир на кози, Калди, кој забележал дека неговите кози стануваат полни со енергија откако јаделе кафеави плодови. Од овие скромни почетоци, кафето патувало до Арапскиот Полуостров во 15-тиот век, каде што суфиските монаси во Јемен го подготвувале првото познато кафе со варење на мелени зрна во вода — метод кој се разликува од денешните еспресо техники.
Во 16-тиот век, кафето стигнало во Отоманската империја, која ја популаризирала иконската турско кафе метода. Мелено многу ситно кафе се варело во специјален сад наречен џезве, создавајќи густ, нефилтриран пијалок. Кафеаните брзо станале центри на социјални и интелектуални собири.
Европјаните го откриле кафето во 17-тиот век, што довело до иновации како филтрирање кои ја усовршиле подготовката. Во 19-тиот век, се појавиле бројни изуми: од перколаторот и првите прототипови на еспресо машини до францускиот прес и револуционерниот изум на хартиен филтер за кафе од Мелита Бенц во 1908 година.
20-тиот век донел мока пот во Италија, инстант кафе за време на Втората светска војна и широко распространети машини за капење кај американските домаќинства. Културата на специјално кафе пораснала во 1980-тите и 1990-тите, со фокус на квалитетот, потеклото и уметноста на подготовката.
Денес, во 21-виот век, сцената на кафе е посветена на прецизност и разновидност, со популарни методи како pure-overs, Аеропресс и сифони кои им овозможуваат на љубителите да го прилагодат секој детал на својата шолја.
Од древните легенди до високотехнолошките апарати, богатата историја на кафето ја отсликува глобалната страст што продолжува да се развива, шолја по шолја.
Редакција Фронтлајн





