Ако сте проголтале неколку семки од јаболко, најверојатно нема простор за грижа. Според стручњаците, нивната цврста надворешна обвивка спречува ослободување на штетни материи, па кај повеќето луѓе тие поминуваат низ дигестивниот систем без последици, пренесува Index.hr.
Кога може да бидат опасни?
Опасност постои само ако семките се џвакаат, дробат или се јадат во големи количини. Причината е соединението амигдалин, кое при разградување може да се претвори во цијанид – токсична супстанца што, во доволно високи количества, може да предизвика сериозни здравствени проблеми.
Цели, неоштетени семки – генерално безопасни
Џвакани или здробени семки – можен ризик
Симптомите на труење со цијанид вклучуваат главоболка, мачнина, забрзано срцебиење, вртоглавица, а во потешки случаи и губење на свест. Но, експертите нагласуваат дека за да се постигне токсична доза, би требало да се изџвакаат меѓу 150 и 200 семки – количина што е практично неверојатна во секојдневна ситуација.
Опасност од гушење — особено кај деца
Иако се мали, семките можат да претставуваат ризик ако завршат во дишните патишта. Ова е најчесто кај деца или кај лица со тешкотии при голтање. Поради нивната мазна и тврда структура, лесно може да дојде до блокада на дишниот пат.
Пробавни тегоби
Јадењето поголем број џвакани семки може да предизвика: стомачна нелагодност, надуеност, грчеви.
Ова најмногу се однесува на лица со веќе постоечки дигестивни проблеми.
Алергија – ретка, но можно
Иако невообичаено, постојат случаи на алергија специфично на семките од јаболко. Симптомите може да вклучуваат осип, оток на усни или јазик, тешкотии со дишењето и, во екстремни случаи, анафилакса. Во такви ситуации, потребна е итна медицинска помош.
Случајното голтање на неколку семки од јаболко не е опасно и нема причина за вознемиреност. Реален ризик постои само при големи количества и ако семките се претходно здробени или џвакани.
Најбезбедна пракса е да се отстранат семките при јадење, особено кај деца.





