Ѓумбирот, традиционалните суви бисквити направени од мед, портокали и зачини се едно од нашите први помисли кога ќе се наближува Божиќ. Традиционалните рецепти за вакви колачиња се внимателно зачувани и се пренесуваат од генерација на генерација, но претежно се полни со шеќер и се многу калорични.
За да можете да уживате во нив што повеќе и што почесто оваа зима, ви носиме поздрава верзија на божиќните колачиња со само четири основни состојки. Вкусните колачиња од ѓумбир не содржат брашно и не се полни со рафинирани шеќери. По желба, можете да додадете и рендана кора од портокал, цимет или некој друг зачин на овој основен рецепт. Украсете ги со глазура ( доколку сакате) од шеќер и уживајте во секој залак!
Состојки:
400 грама мала овесна каша
200 грама мед
200 грама кокосово масло
50 грама суви брусница или слично суво овошје
Постапка за подготовка:
Загрејте го кокосовото масло и медот и добро промешајте додека не се раствори во униформа смеса. Во стопената и леплива смеса додадете овесни снегулки и брусница и измешајте сè добро. Истурете ја смесата на плех или хартија за печење и печете 15-20 минути на 180 степени. Кога смесата ќе добие светло-кафеава боја, извадете ја, изладете ја и исечете ја на коцки или пресечете ја во калапи во форма на бисквит што сакате.