Фрижидерите обично се сметаат за уреди кои ја чуваат храната што е можно подолго. Тоа е точно за повеќето намирници. Фрижидерот е неопходен за чување месо, млечни производи и многу видови производи во куќата. Сепак, излегува дека некои намирници ја губат свежината во фрижидерот. Има моменти кога разладувањето на храната го намалува нејзиниот вкус или ја менува нејзината текстура.
1. Компир. Ладните, темни средини се најдобри за складирање на компири, но фрижидерите се премногу ладни. Компирите стануваат „згужвани“кога се ладат, бидејќи студот го разградува скробот во нив. Во фрижидерот, скробот исто така се претвора во шеќер, што дополнително го намалува неговиот вкус.
2. Кромид. Чувањето на кромидот во фрижидер ќе спречи да се расипува исто толку брзо како и да го чувате на шанк. Пред да знаете, тие ќе бидат мувлосани и кашести. Кога чувате кромид, чувајте го на собна температура и подалеку од директна сончева светлина. Откако ќе се излупи и исече кромидот, треба да се стави во фрижидер. Чувајте го во фиока за зеленчук во запечатлива кеса.
3. Лук. Кога се чува во фрижидер, лукот го губи својот вкус. Задржете го неговиот лут вкус така што ќе го чувате на ладно и суво место со малку вентилација. Одличен пример е хартиена кеса. Откако ќе се отвори главата, лукот сè уште почнува да се деградира. Користете го во рок од 10 дена.
4. Диња. Најдобро е да се чуваат цели дињи на собна температура. Според некои истражувања, дињата во фрижидер побрзо ја разградува содржината на антиоксиданси, па затоа јадењето на собна температура ја прави и поздрава. Дињата може да се чува во фрижидер приближно три до четири дена по сечењето.
5. Мед. Кога се чува во фрижидер, медот ќе се кристализира. Течноста станува зрнеста и практично цврста, па затоа е тешка за употреба и непријатна за употреба.
Се додека медот се чува на собна температура, тој трае долго. Можно е да се врати зацврстениот мед со нежно загревање на теглата во топла вода.
6. Леб. Општо земено, лебот не трае многу долго; тој е релативно расиплив. Некои луѓе го ставаат во фрижидер за да спречат појава на мувла. Исто така го суши лебот, што значи дека и онака не можете да уживате во него кога го ставате во фрижидер. Идеално, лебот треба да се чува во оставата, чајната кујна или фиоката за леб. Парчињата може да се замрзнат и тостираат по потреба доколку треба да го продолжите неговиот животен век.
7. Јаткасти плодови. Можно е да се продолжи животниот век на јаткастите плодови со тоа што ќе се спречи нивното расипување на масла со нивно ладење. Сепак, тие нема да имаат толку добар вкус на разладено како кога ќе ги апсорбираат мирисите на друга храна во фрижидерот и ќе го изгубат својот специфичен вкус. Јаткастите плодови треба да се чуваат на собна температура во херметички сад. Можно е да ги оживеете јаткастите плодови кои биле ставени во фрижидер со тоа што ќе ги потпечете во сува тава пред да ги јадете.
8. Кафе. Одличното кафе се разликува од лошото кафе ако сте љубител на кафе. Ако ги чувате зрната во фрижидер, или цели или мелени, ќе добиете водена кондензација, што создава преголем пијалак. Наместо тоа, чувајте ги тие зрна на собна температура во херметички контејнер.
9. Домат. Додека повеќето производи се подобри во фрижидер, доматите се подобри кога не се во фрижидер. Кога цели домати се изладени, нивниот вкус се отстранува и текстурата станува мелеста. Позрелите домати треба да се стават на сончев прозорец. Најдобро е да ги сварите пред да ги чувате во фрижидер доколку презреат.
10. Лут сос. Зачинетата топлина на пиперките се губи кога лутиот сос се чува во фрижидер. За да се зачува лутиот сос, нема потреба да се лади. Оцетот ги спречува бактериите да се размножуваат таму.
11. Намаз од чоколадо-лешник. Кога се чува во фрижидер, овој вкусен намаз се зацврстува и не може да се намачка на Греам крекери, тост или овошје. Вкусот на намазот од чоколадо-лешник, исто така, се намалува кога ќе се излади. Неотворените садови може да се чуваат во оставата, чајната кујна два месеци. И покрај датумот на продажба, отворените садови остануваат безбедни за јадење околу еден месец без ладење.
12. Јаболко. Ако преферирате ладни јаболка, можете да ги чувате во фрижидер, но не мора. Крцкавоста на овие плодови всушност се намалува со нивното разладување.
Јаболката прават прекрасен приказ на овошје неколку недели на маса или шанк. Она што не е изедено може да се стави во фрижидер за да се продолжи рокот на траење.
13. Авокадо. Кога авокадото е премногу тврдо или премногу меко, тие не се добри. Незрелите авокадо се како да гризете сиров компир, а презрелите авокадо се кашести и поцрнети. Авокадото треба да го чувате во фрижидер само ако тие се зрели, но сè уште не сте подготвени да ги користите. Со тоа може да се купат неколку дополнителни денови.
14. Вобинки. По берењето, бобинките не траат многу долго, па затоа е најдобро да ги купите на денот кога ги сакате, наместо да ги чувате. И покрај тоа, ако имате намера да чувате бобинки неколку дена, подобро е да ги чувате во фрижидер наместо надвор. Кога ќе се навлажнат, повеќето од нив многу брзо мувлосуваат.
15. Сливи, праски, нектарини. Кога сливите, праските, нектарините и кајсиите созреваат на собна температура, тие се најдобри. За максимален вкус, чувајте ги во хартиена кеса на тезга или во оставата, чајната кујна. Уште неколку дена, корпата за овошје во вашиот фрижидер ќе го спречи зрелото коскесто овошје да не стане кашесто ако не можете веднаш да го јадете.
Подготви: Ј. Ѓ.