ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Благото не е единствен виновник за покачен шеќер во крвта

October 14, 2024 10:44
in ДЕНЕС, МАГАЗИН
Share on FacebookShare on Twitter

Контролирањето на нивото на шеќер во крвта е од суштинско значење за одржување на здравјето – особено за луѓето со дијабетес или предиспозиција за оваа болест.

Иако слатките се првото нешто што доаѓа на ум кога се зборува за шеќер, има и други намирници коишто исто така предизвикуваат нагол скок на шеќерот во крвта. Ендокринологот и нутриционистка Армине Афонина од Моква, Русија, наведува некои намирници што треба да се внесуваат внимателно, како и подготовки на храната што може да влијае на рамнотежата околу шеќерот во телото, објави „Н-1“.

Имено, според Афонина, покрај слатките, други намирници со висок гликемиски индекс коишто влијаат на шеќерот, се и колачите со пченично брашно, белиот ориз, пирето од компири… Кога се консумираат вакви јаглехидрати, телото брзо ги разградува и тоа предизвикува брз скок на шеќерот, а потоа исто толку брз пад, оставајќи нè така уморни и често гладни бргу по оброкот.

Гликемискиот индекс мери колку брзо одредена храна го подига нивото на шеќер во крвта.

Храната со висок гликемиски индекс брзо ослободува гликоза, додека онаа со низок гликемиски индекс го прават тоа побавно, обезбедувајќи постабилно ниво на енергија и подобра контрола на шеќерот. Така, и сушеното овошје, на пр., го зголемува шеќерот во крвта.

Д-р Афонина препорачува урамнотежена исхрана којашто вклучува различни извори на протеини, здрави масти и јаглехидрати со низок гликемиски индекс. Нутриционистката, затоа, препорачува умереност и околу сувото овошје и советува тоа да се комбинира со храна богата со влакна и протеини за да се намали влијанието на шеќерите. Влакната ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот, а со тоа го намалуваат гликемичното оптоварување на оброкот. Таа, исто така, нагласува дека начинот на којшто се подготвува храната може значително да го промени нејзиниот гликемиски индекс.

Во таа смисла, и пире од компири има повисок гликемиски индекс од печен компир, како што и варен бел ориз којшто предизвикува побрз раст на шеќерот од кафеавиот ориз што содржи повеќе влакна и сложени јаглехидрати.

Заедно со правилната исхрана, умерената физичка активност исто така може да помогне за стабилен шеќер во крвта, пониска тежина и помала опасност од хронични болести, како што е дијабетесот. Редовното вежбање му помага на телото подобро да го користи инсулинот – клучен хормон за регулирање на гликозата во крвта.

Заклучокот гласи: Одржувањето на нивото шеќер во крвта бара свесност за тоа што се јаде и како храната влијае на телото. Покрај избегнувањето на слатките, важно е да се води сметка за целиот состав на оброкот, вклучувајќи го и начинот на подготовка на храната. Одржувањето стабилно ниво на шеќер не е само прашање на избегнување шеќер и благи нешта, туку и разбирање на влијанието на секојдневната храна.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: благокрвшеќер

НАЈНОВО

Во македонскиот КИЦ во Тирана изложба на дела на жени уметници од повеќе земји

May 19, 2025

Уставен суд: Поништувањето на изборот на судијката Дуковска е правен преседан, подготвителната седница за Законот за јазиците одложена

May 19, 2025

Британскиот премиер Стармер ја нарече ситуацијата во Газа „неподнослива“

May 19, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Мицкоски „пука“ против Таравари, Фетаи и Сулејмани ѝ вртат грб на Алијанса за Албанците, ДУИ гледа сеир!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Скриен извор на чиста енергија би можел да ја напојува Земјата 170.000 години

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Линии со код, реки од крв

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Научив дека смолата може да ја исуши црешата ко вмро Македонија

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Веќе видено: Македонија повторно велика, ко Александар!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk