Постои широко распространето верување дека пиењето вода за време на оброкот го „разредува желудочниот сок“, го забавува варењето и може да предизвика подуеност, гасови или зголемување на тежината. Овој мит се повторува со години, но научните докази велат нешто сосема друго. Медицинските институции и гастроентеролозите се согласуваат дека водата е природен дел од варењето и не претставува закана за организмот, туку напротив – може да го олесни процесот.
Научната слика
Стомакот произведува доволно желудочна киселина и ензими за да ги разгради храната и течностите при различни услови. Водата не може да го „разреди“ желудечниот сок до ниво што би го попречило варењето. Според податоци од Cleveland Clinic и Mayo Clinic, желудникот автоматски го регулира количеството киселина, без разлика дали внесуваме вода, супи или цврста храна. Дури и ако пиете вода во текот на целиот оброк, киселината се приспособува за да го задржи нормалниот pH, така што варењето продолжува нормално.
Водата помага храната полесно да се движи низ дигестивниот систем, го омекнува залакот и го подобрува џвакањето и голтањето. Ова е особено важно кај побогати оброци, бидејќи течноста може да го олесни преминувањето на храната од желудникот во тенкото црево.
Што е со подуеноста?
Подуеноста честопати се припишува на пиењето вода за време на јадење, но науката покажува дека причината обично е друга. Брзо јадење, внесување воздух, јадење тешко сварлива храна, прекумерна сол или газирани пијалаци се многу почести извори на подуеност. Самата вода не произведува гасови и не создава ферментација во дигестивниот тракт.
Според студиите објавени во American Journal of Gastroenterology, кај луѓето со синдром на нервозно црево или чувствителност на одредени намирници, подуеноста може да се појави и без вода, бидејќи причината е реакцијата на организма на храната, а не на течностите. Токму затоа, се смета дека водата е најмалку проблематичниот дел од оброкот.
Пиењето вода и тежината
Информациите дека водата „ја шири храната во желудникот“ и го успорува метаболизмот се неосновани. Интересно е што истражување од Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism покажува дека водата може краткорочно да го стимулира метаболизмот, бидејќи телото троши енергија за да ја прилагоди температурата на внесената течност. Плус, пиењето вода пред и за време на оброк може да помогне да се избегне прејадување, бидејќи создава чувство на ситост.
Гастроентеролозите честопати им препорачуваат на пациентите да пијат вода околу и за време на оброк за подобра хидратација, подобро варење и контролирано внесување калории.
Кога треба да се внимава?
Иако водата не е опасна, постојат ситуации кога одредени луѓе може да забележат непријатност. Кај лица со гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), големо количество течност внесено многу брзо може да создаде чувство на полн стомак, што повремено го поттикнува рефлуксот. Сепак, ова е индивидуално и не се заснова на некаква штета од самата вода, туку на начин на внесување.
Кај луѓе кои јадат многу солени или зачинети оброци, водата за време на јадење може да поттикне чувство на надуеност, но повторно причината е храната, не водата.
Вистината: Водата не штети за време на јадење. Митот може слободно да се остави во минатото
Пиењето вода за време на јадење не е штетно. Напротив, телото е создадено така што може ефикасно да ја комбинира храната и течностите во ист процес на варење. Научните докази покажуваат дека ова не го попречува варењето, не го зголемува ризикот од подуеност и не влијае негативно врз метаболизмот. Митот за „разредување на желудечниот сок“ не е поддржан од медицината.
Ако сте здрави, пиењето вода додека јадете е сосема нормално и дури корисно. Единствено ако имате специфични гастроинтестинални состојби, можеби ќе треба да го прилагодите ритамот на внесување течности, но тоа е индивидуален случај и не е правило.
Извори: Cleveland Clinic, Mayo Clinic, American Journal of Gastroenterology, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Редакција Фронтлајн





