Еден од најважните фактори за максимизирање на менталната обработка е одржувањето на шеќерот во крвта на рамномерно ниво.
„Ако не сте добро нахранети, вашиот мозок ќе работи многу потешко за да се фокусирате“, рече Федерика Амати, која докторирала по клиничка медицина од Империал колеџ во Лондон и работи како шеф на науката за исхрана за WellFounded Health.
Амати им кажува на клиентите да се придржуваат до оброци „стабилни на гликоза“ со протеини, сложени јаглени хидрати и масти, кои ја одржуваат гликозата стабилна, а истовремено обезбедуваат различни хранливи материи за зајакнување на мозокот.
Појадокот може да биде полномасен јогурт со бобинки и семки или јајца со спанаќ и фета; за ручек, голема салата која вклучува цели зрна и посни протеини. Прескокнете ги рафинираните јаглехидрати од храна како колачи, тестенини и бел ориз, кои предизвикуваат скок и паѓање на шеќерот во крвта.
Макс Лугавер, научен новинар и автор на бестселерот за 2018 година „Genius Foods“, рече дека покрај непосредното влијание на кафето врз фокусот, сè поголем број докази покажуваат дека оние кои пијат кафе имаат тенденција да бидат поздрави во целина од оние што не пијат кафе. Набљудувачките истражувања дури покажуваат дека пијалокот штити од деменција.
„Кафето ги поддржува менталните и физичките перформанси, покрај тоа што е полно со растителни полифеноли кои го поттикнуваат мозокот“, рече Лугавере.
Тој советуваше да се ограничи кафето со кофеин до пред 14 часот така што нема да влијае на вашиот ноќен сон. И ако знаете дека ве прави нервозни или вознемирени, намалете го или прескокнете го.
„Со текот на годините, истражувањето за исхраната се префрли од истражување засновано на хранливи материи кон истражување засновано на храна и диететски модели“, објасни Агарвал.
Таа е додадена дека постои научна поддршка за моќта на медитеранската диета за зајакнување на здравјето, јадења со цели зрна, овошје, зеленчук, јаткасти плодови, секи и риба. Меѓу сите хемикалии за кои се верува дека играат најголема улога во здравјето на мозокот, се пигменти наречени каротеноиди кои се наоѓаат во овошјето и зеленчук со светла боја; Омега-3 масни од масна риба и чиа семиња; и креатин и холин од производи од животински продукти.
Бобинките се полни со класа на хемикалии наречени антоцијани кои се чини дека имаат големи когнитивни придобивки. Студиите покажуваат поврзаност помеѓу боровинките и подобрената меморија и функцијата на мозокот на краток рок и заштита од деменција на долг рок.
Лиснатото зеленило е врвен извор на нитрати – што се покажува дека го зголемува протокот на крв во мозокот, ги подобрува когнитивните перформанси – како и каротеноиди, фолна киселина и витамин Ц, кои се сметаат за клучни за здрав мозок. Студијата од 2017 година покажа дека луѓето кои јаделе темно лиснат зеленчук секој ден имале мозок кој работел до 11 години помлад од оние кои не јаделе.
Забавен факт: нашиот мозок троши цели 20% од вкупната енергија на телото
Ако сето ова изгледа далеку од вашата актуелна секојдневна исхрана, не се обидувајте да промените сè одеднаш.
5 Грицки да ве намоќат низ попладне
- Тврдо варено јајце, клементина и зелен чај
Јајцата се добар извор на лутеин и зеаксантин – прикажани во студиите за подобрување на визуелно-просторната обработка и нервната ефикасност – плус холин, кој телото го користи за да го направи невротрансмитерот ацетилхолин. Тие се исто така пригоден протеин. Додадете клементина за хит шеќер и витамин Ц и зелен чај што го поттикнува мозокот.
- Боровинки и сирење
Доказите се добри дека со текот на времето, антоцијаните во боровинките ја подобруваат функцијата на мозокот. Поврзете со неколку коцки сирење за доволно протеини и масти за да го спречите гладот до вечера.
- Јаткасти плодови и сушено овошје
Комбинирањето на јаткастите плодови богати со протеини и растителни влакна, со малку шеќер од сушено овошје брзо ќе ве поттикне, а потоа ќе ве засити.
- Хумус со целер и црвени пиперки
Секој свеж зеленчук нуди антиоксиданси и растителни влакна, но целерот е особено богат со лутеин и фолна киселина, а црвените пиперки се врвен извор на витамин Ц. Хумусот внесува протеин за полнење во мешавината.
- Темно чоколадо со јаткасти плодови
Какаото испорачува флавоноиди, кои може да го зголемат протокот на крв во мозокот и магнезиум, потребен за производство на главниот извор на енергија за клетките. Јаткастите плодови, како што се бадемите или лешниците, го заматуваат скокот на шеќерот во крвта.
Извор: Волстрит журнал
Подготви: Б. T.