Tag: црни дупки

Илустрацијата ги прикажува орбитите на ѕвездата и црната дупка, наречени Гаја БХ3. L. Calçada/ESO

Астрономите забележаа огромна црна дупка „заспан џин“ на помалку од 2.000 светлосни години од Земјата

Астрономите ја забележаа најмасивната позната ѕвездена црна дупка во галаксијата Млечен Пат откако открија необично „нишање“ во вселената. Таканаречениот „заспан ...