ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Кек лапис: Најубавиот колач за Рамазан

April 7, 2024 14:56
in ZOOM IN, ДЕНЕС, МАГАЗИН, СВЕТ
Фото: Би-Би-Си

Фото: Би-Би-Си

Share on FacebookShare on Twitter

Колачот е возвишена уметничка форма, кој вклучува бои и вкусови кои се спојуваат во мек и вкусна колач кој крие калеидоскоп од сложени геометриски форми.

Богатата, маслена арома на кек лапис (повеќеслоен колач) не изненадува, имајќи предвид дека Малезија се подготвува да го прослави Рамазан, а кек лаписот е составен дел од овие свечености.

Печењето на кек лапис е како спроведување на научен експеримент. Подготовката на овој повеќеслоен малезиски колач со шарени и сложени дезени не само што бара знаење и вештина, туку и многу трпение, прецизно око и стабилна рака.

Kitchen Confidante This multi-layered cake not only requires knowledge and skill, but oodles of patience (Credit: Kitchen Confidante)

Овој колач за првпат пристигнал во Малезија од соседна Индонезија преку државата Саравак на островот Борнео, во средината на 19 век, кога холандските колонизатори го претставиле европскиот колач во Батавија (сегашна Џакарта). Индонезијците додале локални зачини како што се цимет, каранфилче и морско оревче и го претвориле колачот во лапис, често познат и како колач со илјада слоеви.

По пристигнувањето на овој колач во соседна Малезија во 1970-тите, жителите на Сараваки го издигнале колачот до возвишена уметничка форма, која вклучува повеќе слоеви и бројни бои и вкусови кои се мешаат во мекиот и вкусниот кек лапис. Додека класичниот кек лапис однадвор изгледа како обичен леб, со пресекувањето на колачот се открива калеидоскоп од сложени геометриски обрасци.

Charukesi Ramadurai Seri puts her training as an engineer to good use in her current career as a baker (Credit: Charukesi Ramadurai)

Кек лаписот обично има минимум 12 слоеви. Колачот се создава така што внимателно се додава еден тенок слој тесто на секои неколку минути врз тавата за печење. Се пече секој слој во рерната и притоа се внимава долните слоеви никогаш да не бидат изгорени.

Конечниот колач се лади и потоа се сече на ленти, со составување на различни парчиња. Се користи густ џем или кондензирано млеко како лепило. Честопати, треба да се испечат повеќе колачи, а парчињата потоа се собираат за да се создаде сложена шема.

Lapis by Seri The long and laborious baking process is worth the reward of a perfectly executed design (Credit: Lapis by Seri)
Извор: Би-Би-Си
Подготвил: М. Пешевска
Tags: Кек лаписРамазан
Next Post

Зеленски: Украина развива оружје за да се спротивстави на руските авиони

НАЈНОВО

Клековски: Дијабетичарите се третираат со трета генерација инсулин, Владата работи на разрешување на дефицитот на сензори

November 14, 2025
Скриншот

Големите економии во развој отпорни на американските царини: Кина, Индија и Бразил добро се справуваат

November 14, 2025

Богати странци плаќале по 80.000 фунти за „сафари викенд“ за да убиваат цивили за време на опсадата на Сараево

November 14, 2025

НАЈЧИТАНО

  • ДИК: Надоместоците за изборните органи за Локалните избори 2025 нема да се намалат

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Дончиќ: Фокусиран сум на Лејкерс, Далас останува во моето срце

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Дневен хороскоп со Анаис – 14 ноември

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Сали на чекор до „Илинденска“, реконструкцијата на Владата пред или по Нова година?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Мицкоски: Ни прават булинг да го смениме Уставот – денес сме таму каде што бевме пред 25 години на патот кон ЕУ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk