ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
Home МАГАЗИН

Кек лапис: Најубавиот колач за Рамазан

April 7, 2024 14:56
in ZOOM IN, ДЕНЕС, МАГАЗИН, СВЕТ
Фото: Би-Би-Си

Фото: Би-Би-Си

Share on FacebookShare on Twitter

Колачот е возвишена уметничка форма, кој вклучува бои и вкусови кои се спојуваат во мек и вкусна колач кој крие калеидоскоп од сложени геометриски форми.

Богатата, маслена арома на кек лапис (повеќеслоен колач) не изненадува, имајќи предвид дека Малезија се подготвува да го прослави Рамазан, а кек лаписот е составен дел од овие свечености.

Печењето на кек лапис е како спроведување на научен експеримент. Подготовката на овој повеќеслоен малезиски колач со шарени и сложени дезени не само што бара знаење и вештина, туку и многу трпение, прецизно око и стабилна рака.

Kitchen Confidante This multi-layered cake not only requires knowledge and skill, but oodles of patience (Credit: Kitchen Confidante)

Овој колач за првпат пристигнал во Малезија од соседна Индонезија преку државата Саравак на островот Борнео, во средината на 19 век, кога холандските колонизатори го претставиле европскиот колач во Батавија (сегашна Џакарта). Индонезијците додале локални зачини како што се цимет, каранфилче и морско оревче и го претвориле колачот во лапис, често познат и како колач со илјада слоеви.

По пристигнувањето на овој колач во соседна Малезија во 1970-тите, жителите на Сараваки го издигнале колачот до возвишена уметничка форма, која вклучува повеќе слоеви и бројни бои и вкусови кои се мешаат во мекиот и вкусниот кек лапис. Додека класичниот кек лапис однадвор изгледа како обичен леб, со пресекувањето на колачот се открива калеидоскоп од сложени геометриски обрасци.

Charukesi Ramadurai Seri puts her training as an engineer to good use in her current career as a baker (Credit: Charukesi Ramadurai)

Кек лаписот обично има минимум 12 слоеви. Колачот се создава така што внимателно се додава еден тенок слој тесто на секои неколку минути врз тавата за печење. Се пече секој слој во рерната и притоа се внимава долните слоеви никогаш да не бидат изгорени.

Конечниот колач се лади и потоа се сече на ленти, со составување на различни парчиња. Се користи густ џем или кондензирано млеко како лепило. Честопати, треба да се испечат повеќе колачи, а парчињата потоа се собираат за да се создаде сложена шема.

Lapis by Seri The long and laborious baking process is worth the reward of a perfectly executed design (Credit: Lapis by Seri)
Извор: Би-Би-Си
Подготвил: М. Пешевска

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: Кек лаписРамазан

НАЈНОВО

Португалија ја победи Шпанија на пенали и ја освои Лигата на нации

June 9, 2025

И Вучиќ и опозицијата прогласија победа на локалните избори во Косјериќ и Заечар

June 9, 2025

Мицкоски: Од последни, до први во Европа по странски инвестиции

June 8, 2025

НАЈЧИТАНО

  • И Вучиќ и опозицијата прогласија победа на локалните избори во Косјериќ и Заечар

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Не е време за навивање – време е за будност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Златната пена на секојдневието

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонците ќе ја задржат шминката како посмртна маска

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Кога една телефонска линија е алка во синџирот на лицемерието

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk