ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
No Result
View All Result
ПРВА ЛИНИЈА
No Result
View All Result

Студентите од ФТУ-Охрид се закитија со медали и бројни признанија во Ниш

May 20, 2024 17:32
in ДЕНЕС, РЕПУБЛИКА
Share on FacebookShare on Twitter

Во периодот од 16ти до 19ти мај, група студенти од студиската програма по гастрономија при Факултетот за туризам и угостителство-Охрид, предводени од доц. д-р Климент Наумов, оствари забележителен успех на XI гастрономско-туристички фестивал во Ниш, Република Србија во конкуренција од над 20 образовни институции од Србија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Романија и Грција. Станува збор за традиционална гастрономска манифестација од меѓународен натпреварувачки карактер. Настанот е во организација на Здружението на угостителски и туристички работници „Зоран Мирашевиќ“-Ниш.

Пропозициите на натпреварот се состоеа во подготовка на рибна чорба и рибен паприкаш. Тимот на ФТУ-Охрид во состав Иво Колески, Благојче Сугарески и Влатко Спасевски, сите од II година  на студиската програма по гастрономија. Тие учествуваа во сениорска категорија во подготовка на специјалитети од месо и риба на модерен начин, подготовка на национално јадење во котел на оган и во подготовка на традиционални национални специјалитети. Во голема конкуренција се закитија со златни медали за подготовката на специјалитетите  и соодветно беа наградени со златни и сребрени медали и дипломи, како и пехар за освоено прво место во соодветните категории.

Специфичноста на натпреварот се состоеше во тоа што специјалитетите се подготвуваа во посебни боксови опремени со мијалници, работни маси, рингли и печки. Особена атракција беше подготовката на специјалитети во котел на оган, користејќи котлиња обесени на троножен статив.

Студентот Иво Колески се закити со сребрен медал и диплома за подготовката на модерно јадење (телешки котлет со аспарагус и демиглас сос). Студентот Благојче Сугарески се закити со сребрен медал и диплома во категоријата модерни спецјалитети и подготви свинско каре во су вид послужено со турниран морков и компир и путер сос. Студентите Влатко Спасевски, Благојче Сугарески и Иво Колески тимски подготвија гулаш во котел на оган и за специјалитетот добија сребрени медали и дипломи. Во категоријата традиционални-национални специјалитети истиот тим студенти подготви турли-тава, селско месо, тавче-гравче, традиционална салата со домати и сирење, охридско макало, ајвар, пинџур и леб од кисело тесто.

Здружението на угостителски и туристички работници Зоран Мирашевиќ од Ниш, го награди ФТУ-Охрид со златна диплома во двете категории за екипно учество. Претседателот на здружението г-ѓа Анчица Димитријевиќ, му врачи благодарница за особен придонес во развојот на гастрономијата, угостителството и туризмот на д-р Климент Наумов.

Доц. д-р Климент Наумов беше удостоен со голема чест да биде дел од претседателството на судискиот одбор заедно со познатиот Стево Карапанџа и Смилјан Стојаниќ.

Во текот на гастрономскиот настан беа остварени средби со официјални претставници од образовните институции од областа на угостителството и туризмот ширум Србија, Хрватска, Словенија и Романија во насока на соработка за евентуални проекти, како и запишување на студенти од Србија и регионот на нашиот факултет, потенцирајќи ги адутите што ги нудат нашите универзитетски дипломи во областите на гастрономијата, угостителството и туризмот.

Во престојниот период студентите кои активно учествуваат на теоретските и практичните предавања по предметите: Основи на готварство, Национална кујна, Техники на послужување и Кетеринг на ФТУ-Охрид ќе имаат можност да учествуваат и на други значајни гастрономски манифестации.

По враќањето на екипата во Охрид, деканката на Факултетот за туризам и угостителство-Охрид, проф. д-р Снежана Дичевска ги прими студентите заедно со професорот во својот кабинет и им честита за постигнатиот успех.

ФРОНТЛАЈН Е-БИЛТЕН

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА Е-БИЛТЕНОТ НА ФРОНТЛАЈН И ДОБИВАЈ ГИ НАЈНОВИТЕ ВЕСТИ НА ТВОЈАТА Е-АДРЕСА

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Tags: наградиОхридстуденти
Next Post

Концерт на „Фолтин" во Европската куќа Крива Паланка за одбележување на Денот на Европа

НАЈНОВО

ДИК поништи потврдена листа за членови на Совет на Град Скопје поради кандидирано починато лице

October 18, 2025

„Српскиот свет“ и раката на Москва на Балканот

October 18, 2025
Фото: Генерирано со ВИ

Верстапен пред спринтот во САД: „Ќе биде тесно, но тоа е убавината на трките“

October 18, 2025

НАЈЧИТАНО

  • Јане Ѓорѓиоски.

    Некој нормален да објасни на што се должи самоувереноста на Орце и Мицкоски

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Сомалиски пирати во Македонскиот залив!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Во Битола 8 кандидати за градоначалник и 16 листи за Совет

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ружин: Доколку не ги направиме уставните измени немаме никаква можност да мрднеме кон ЕУ, Фон дер Лајен е јасна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Викенд хороскоп со Анаис – 18 и 19 октомври

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

© 2023 Frontline.mk

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ
  • МАРКЕТИНГ
  • КОНТАКТ

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ДЕНЕС
  • ПОЛИТИКА
  • ФРОНТ
  • ОПШТЕСТВО
  • СВЕТ
  • ЕКОНОМИЈА
  • МАГАЗИН
  • КУЛТУРА
  • СПОРТ
  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • МАРКЕТИНГ

© 2023 Frontline.mk