fbpx

МОЗАИК

Чупеска: Едно општество за сите е многу благородна идеја, за жал не може да добие таква видливост поради етнонационализмот присутен и во македонскиот и во албанскиот блок

Едно општество за сите и интеркултурализам е многу благородна идеја, за жал не може да добие таква видливост поради етнонационализмот...

Прочитај повеќе

Забрчанец: Владите од 2017 наваму работат на поправање на уништеното во поглед на прифаќање на различностите

„ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски имаа само демонстративно практикување на мултикултурализам, а помеѓу тоа имавме тепачки во автобус и организирање на...

Прочитај повеќе

Мерсиха Смаиловиќ: Институциите не одат во чекор со жртвите, треба повеќе храброст

Активистката Мерсиха Смаиловиќ на конференцијата „Различностите - благодат или проклетство“ во организација на Цивил, сподели лични искуства од борбата со...

Прочитај повеќе

Имери: Шарената револуција беше со мултиетнички карактер, за разлика од некои прослави и протести сега

Аналитичарот Луан Имери на конференцијата „Различностите - благодаат или проклетство“ во организација на Цивил, се осврна на мултиетничкиот карактер на...

Прочитај повеќе

Мемети: Со подобрувањето на системот за услуги на сите граѓани, неколкукратно се подобрува состојбата и кај ромската заедница

Целокупниот сервис на услуги што го нуди државниот апарат не претставува таргетирана политика, оценува советникот во Владата за инклузија на...

Прочитај повеќе

Атанасов: Мора да се одземе национализмот во партиите, како на пример во ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

Говорејќи за политичките партии и меѓуетничките односи, поранешниот заменик министер за образование Петар Атанасов, на конференцијата „Различностите - благодат или...

Прочитај повеќе

Алаѓозовски: Демократијата и различноста одат заедно, најголема опасност е кога исклучиви умови спроведуваат политики на сила

„Демократијата и различноста одат заедно, а авторитарните и тоталитарните умови преферираат монокултурност“ изјави националниот координатор за мултикултурализам, Роберт Алаѓозовски на...

Прочитај повеќе
Page 1 of 75 1 2 75