fbpx
Thursday, 23 September 2021

ФЕМИНА

Измените во Кривичниот законик ќе внесат родови димензии во дефинирањето на кривичните дела

Интервенција во Кривичниот законик заради употреба на родово сензитивен речник, наспроти родово неутралниот, кој моментално се употребува, вметнување на родовата...

Прочитај повеќе

Ангеловска-Бежоска: Корона-кризата повеќе ги погоди жените, нагласувајќи ја потребата од засилени активности за родова рамноправност

Корона-кризата во глобални рамки го нагласи уште повеќе прашањето за родовата рамноправност и степенот на вклученост на жените во општеството,...

Прочитај повеќе

УНЕСКО Институт за статистика: Северна Македонија со највисок процент на жени истражувачи во Европа

Според истражувањето на УНЕСКО Институтот за статистика од 2019 година, Северна Македонија, има највисок процент на жени истражувачи во Европа....

Прочитај повеќе

Османи: Зајакнувањето на улогата на жената во надворешната политика е особено значајно за просперитетот на државите

Денес имав чест да ја отворам првата конференција „Жени во надворешна политика”, организирана од Министерството за надворешни работи, на иницијатива...

Прочитај повеќе

Заев: Отворено делуваме за поголема родова рамноправност – жените денеска се повеќе раководат со високи позиции

Премиерот Заев, преку видео обраќање го отвори вториот панел на тема „Заложбите на мажите за родова еднаквост“ во рамки на...

Прочитај повеќе

Конференција на МНР: Жените мора да го достигнат својот целосен потенцијал и да бидат вклучени во сите области на општеството

Неопходно е жените да го достигнат својот целосен потенцијал и да бидат вклучени во сите области на општеството, преку обезбедување...

Прочитај повеќе
Page 1 of 32 1 2 32